Sprawozdanie parafialne za rok 2023

Popatrz jak szybko mija czas! Życie twe też przeminie wraz!”. Te słowa pieśni uzmysławiają nam prawdę o naszej przemijalności, wędrowaniu … Za nami kolejny rok życia, który dopisujemy do swej ziemskiej księgi życia. Pytamy dziś jaki był ten mijający 2023 rok? Dla niektórych z nas był to rok szczęśliwy. Rok narodzin dziecka, zdania matury, rok zawarcia sakramentu małżeństwa czy zmiany pracy, załatwienia ważnych spraw zawodowych. Dla innych osób ten rok naznaczony był lękiem, samotnością, cierpieniem i smutkiem. Szczególnie dla tych, którzy musieli pożegnać najbliższych, odchodzących do domu ojca. Przychodzimy dziś by zakończyć rok i zarazem rozpocząć nowy rok w naszym Wieczerniku, bo wiemy, że wszystko w rękach dobrego Boga.

Dziś dziękujemy dobremu Bogu za ten etap życia, za ten dar czasu, który dał nam Pan, pytając siebie Ile dni tego minionego roku przeżyliśmy z Bogiem i dla Boga, dla rodziny, parafii. Słuchając słów Ewangelii o narodzinach Jezusa, który przychodzi do swoich, a swoi Go nie przyjmują myślimy nie tylko o miejscach, które dla Jezusa są niegościnne, o rodzinach, które zamykają przed nim drzwi, ile stajemy wobec pytania: czy Jezus był/jest obecny w kończącym się roku? Ile czasu oddałem/oddałam Bogu w swoim życiu jako chrześcijanin chrześcijanka? Czy pośród zabiegania było dla niego miejsce wśród wielu różnych spraw którymi żyje? Ile słów było na chwałę Bożą wśród milionów wyrażeń wypowiadanych przeze mnie? Czy zaprosiłem, zaprosiłam Jezusa przez otwarcie Mu drzwi, gdy chciał wejść jako słowo prawdy i życia, by pomóc rozwiązać istniejące w świecie problemy, biedy, bezrobocia, medycyny, życia, kryzysu ekonomicznego, itp.? Ile czasu poświęcił na myślenie o Bogu, na modlitwę, na życie sakramentalne, pomnażanie dobra. Ile miejsca zajęły sprawy związane z wiarą, ile miejsca zrobiliśmy Mu w rodzinie. Wiemy, że dziś wielu wcale się nie przejmuje wiarą ani jej nie pragnie, bądź wręcz pragnie ją wykluczyć z przeżywanego czasu. I mało się przejmuje tym, że grzech, zło panuje w moim życiu. Pragniemy spojrzeć na rok 2023 z perspektywy naszej parafii, który już za nami. Pozwolę sobie na kilka zdań, streszczających to, co już za nami i przeszło do historii naszej parafii.

Drodzy parafianie, goście!

Reasumując mijający rok pragnę podziękować Bogu za Jego opiekę nad nami i parafią. Wam drodzy parafianie dziękuję za wszelkie dobro, które wyświadczacie wobec parafii identyfikując się z nią. „Bóg zapłać” chorym za modlitwę. Jeszcze raz dziękuję wszystkim dobrodziejom parafii. Proszę także o wybaczenie. Jeśli kogoś w czymkolwiek uraziłem, zraniłem, zawiodłem czy zgorszyłem – serdecznie przepraszam. Proszę także Boga by mi przebaczył wszelkie uchybienia, zaniedbania. Wszystkim życzę Bożego błogosławieństwa i opieki naszej patronki św. Marii Magdaleny, abyśmy dany nam wspólny czas dobrze wykorzystali                                                                                               ks. Mariusz, proboszcz